ZAČUDIT ĆETE SE kad čujete razlog zašto mlade nose veo na dan...

ZAČUDIT ĆETE SE kad čujete razlog zašto mlade nose veo na dan vjenčanja!

2491
0
SHARE

Dan vjenčanja je dan o kojem maštaju mnoge djevojke – kako će se uljepšati, kako će izgledati, koju vjenčanicu izabrati i koji par štikli da uzme uz to kako bi kombinacija bila potpuna.

To je i dan kad će odrediti svoju sudbinu i izabrati svog budućeg muža, za kojeg se naravno, nada da će je poštovati, voljeti i čuvati – baš kao što ju je vjerovatno čuvao i volio prije nego su se uzeli.

Ali, znate li zašto mladenke nose veo na dan svog vjenčanja? Zasigurno ćete se začuditi kad otkrijete razlog zbog kojeg je postalo ustaljeno da danas mlade širom svijeta nose veo..

Mnoge mlade za dan vjenčanja svoj izgled ukrase i velom koji predstavlja sinonim za romantiku. Ali razlog zašto su mlade počele da nose veo još za vrijeme Antičkog Rima, nimalo ne predstavlja nešto romantično.

Mlade su počele još u doba Antičkog Rima nositi velove kad su se od glave do pete žene na dan svog vjenčanja  u crvene prekrivače umatale.

Naime, Rimljani su došli na ideju da mlada izgleda kao se zapalila i gori. Taj vatreni plamen koji je mladenke okruživao imao je i svoju svrhu – odnosno da otjera zle duhove za koje je bilo uvriježeno vjerovanje kako mogu mladenki uništiti dan vjenčanja.

Tokom vremena, veo je postao sredstvo s kojim se prerušavala mlada da bi se od zlih duhova odbranila i od budućeg muža skrila svoje lice, kojem nije bilo dozvoljeno da ugleda lice mlade do trenutka kad postanu ženom i mužem.

Kad bi se završila ceremonija vjenčanja, mladoženja bi s mladinog lica skinuo veo što je predstavljalo simbol da je nad sada udanom ženom vlasništvo iz jednih prešlo u druge ruke – odnosno u muževe ruke iz očevih.

Neki vjeruju kako su velovi imali i namjenu da nikako mladenka ne može pod njihovom težinom da pobjegne od udaje.

 

NO COMMENTS