Za vrijeme ovog praznika žene ne bi trebale ništa raditi – tako...

Za vrijeme ovog praznika žene ne bi trebale ništa raditi – tako prizivaju NESREĆU

469
0
SHARE

PRAVOSLAVCI SU UVIJEK IMALI VJEROVANJA DA ŽENE NE TREBAJU DA RADE NA OVAJ DAN. VJERNICI I SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA SMATRAJU DA SE INAČE NA DAN SVETU PETKA KOJI JE POSVEĆEN INAČE PREPODOBNOJ MATI PARASKEVI, MORAJU ŽENE POŠTEDJETI OD RADA. INAČE, KALEMEGDANSKA KAPELA SVETE PETKE JE BLIZU IZVORA ISTOIMENOG SAGRAĐENA, SMATRA SE KAKO NJENA VODA INAČE DJELUJE ISJELJUJUĆE NA SVE KOJI IMAJU OČNE BOLESTI.

Smatra se da je ovaj praznik ženski, a žene svih vjera i nacija se obraćaju ovoj vodi.

 

 

 

 

 

Ako je vjerovati narodnim vjerovanja, žene ne bi trebale apsolutno ništa da rade. One ne bi trebale ništa da mijese, kao ni da kuhaju, ali ni peru niti da šiju. Ne bi smjele bilo koji posao da rade u kući, da ne bi na taj način privukli neki gnjev svjetiteljke. Mogu im ruke trnuti tokom godine.

Mlade djevojke u to vrijeme moraju da beru svijeće, ali i da njima krase svoj dom, kako bi mogla u njima vladati sloga i mir. Djevojčice će dobiti nove haljinice, ako žele da ih prati sreća u narednom periodu.

 

 

I na ovaj dan, djevojke moraju da jedu parče slavskog kočaga, ali bi morale i neke mrvice da sačuvaju. Navono, mogu da vide u snu svoju sudbinu, kao i svog budućeg muža.

 

Dobro obratite pažnju na ove stvari, kako vam se ne bi dešavale neke loše stvari, nešto što ne biste željeli nikako. Dobro obratite pažnju na sve što smo vam rekli.

 

Ostavljamo vam i da čujete nekadašnji veliki hit Shakire, popularne kolumbijske pjevačice.

NO COMMENTS