Voda se povukla iz jezera i otkrila zločin star 70 godina: Stanovnici...

Voda se povukla iz jezera i otkrila zločin star 70 godina: Stanovnici u šoku, niko ne pamti ovakvu grozotu (Foto)

643
0
SHARE

Jezero Rupkand se nalazi na visini od nevjerovatnih pet hiljada metara, u mjestu Utarhand, u državi koja se nalazi na sjeveru Indije. Riječ je o malom jezeru, dubine od samo dva metra, koje je veći dio godine prekriveno sa ledom i snijegom. Ipak, kada se dovoljno otopi, kroz površinu se naziru tajne koje to jezero godinama pamti. Postoji legenda da je riječ o jezeru mrtvih, a ovo otkriće je ubrzo pokazalo da je postojao razlog za rađanje tog mita.

Naime, u jezeru na Himalajima su pronađeni ostaci desetina ljudi, za koje naučnici još nisu utvrdili odakle su i ko su. Britanski stručnjaci su jedno vrijeme tvrdili da je najvjerovatnije riječ o skupini japanskih vojnika koji su pokušali preći Himalaje i to jezero, u cilju osvajanja Indije, ali da ih je led iznevjerio i da su se utopili u jezeru. Ipak, ubrzo je ustanovljeno kako su ljudi bili previše stari za standarde Japana tokom ratovanja u Drugom svjetskom ratu.

Druga teorija je predlagala da je bilo riječ o samoubistvima, možda čak i o masovnom suicidu, ali postojao je jedan dio koji se nije uklapao. Svaka preminula osoba je imala jako neobične povrede u predjelu svoje lobanje i ramena, što je navelo naučnike da zaključe da je i visina imala utjecaja na njihovu smrt. Ovaj detalj se nije uklapao u teoriju o samoubistvu, pa je i ona odbačena. Bilo je još sugerisanja da je riječ o udaru groma, koji je ubio sve koji su se nalazili u jezeru, ali kako se ni ova teorija nije mogla posve uklopiti, odustali su i od nje.

NO COMMENTS