Tajna se čuvala 35 GODINA – Znate li kako se pravo zove...

Tajna se čuvala 35 GODINA – Znate li kako se pravo zove Alen Islamović?!

2291
0
SHARE

Alen Islamović rođen je 5 kilometara od Bihaća, u malom mjestu Sokolac – 17.augusta 1957. godine. Cijela se njegova porodica selila zbog novog posla njegovog oca, dok je imao samo 2 i pol godine.

Djetinjstvo je proveo sa sestrom, dva brata, ocem i majkom kraj rijeke Une.

Njegov stariji brat strašno je volio muziku i skupljao je singlove i LP ploče 65-70ih godina. I srednji brat je otkrio ljubav prema muzici pa je po cijeli dan urlao gramofonu u kući i godinama dok je Alen rastao, te je kasnije i na njega to prešlo.

Prva akustična gitara kod njih se pojavljuje tih 70ih godina, koju pokušava savladati stariji brat ali odustaje nakon prva dva akorda zbog boli navrhovima prstiju.

Bio je uporan i srednji brat, a to je dovelo do tog da i Alen to isto proba, bez da bilo ko zna – gitaru su pod ključem držali u ormaru. Za njega je uzimanej gitare i provaljvianje ormara bio veliki doživljaj. Isplatila se upornost i srednji brat kroz par dana odlui učiti prve akorde brata Alena. Njegova muzika povećavala se iz dana u dan.

Ali, znate li koje je njegovo pravo ime?

On je i sam potvrdio da se tako ne zove.

On se kao pjevač proslavio u bendovima Bijelo dugme i Divlje jagode još u bivšoj Jugoslaviji i svi su mislili da se zaista tako zove.

A kako je došlo do tog da mijenja umjetničko ime? Početkom 80ih kad su sve popularnije postajale Divlje jagode, za oko je producentskim kućama zapao Alija Islamović, mladi pjevač i nedugo zatim su mu predložili da u Alen promijeni ime.

Kad je došlo do uspona grupe u kojoj je on pjevao, čelnici nekadašnjeg Jugotona predložili su mu ideju koja mu se nije svidjela na početku – da koristi umjetničko ime Alen. Rekli su mu da zvuči bolje i da će među publikom tako steći veliku popularnost. U početku se dvoumio, ali je onda popustio i poslušao ih. Skoro niko danas ne zna da se zove Alija.

 

 

Tačno je. U tome nema ničega čudnog, brojne svjetske zvijezde izaberu ime kojim se u javnosti predstavljaju, rekao je Islamović.

NO COMMENTS