Svi mislite da se zbog ovog može PASTI NA VOZAČKOM – ali...

Svi mislite da se zbog ovog može PASTI NA VOZAČKOM – ali nije tačno!

513
0
SHARE

Mnogim vozačima poznato je da su dvije ruke na volanu obavezna stvar ako želite položiti test.

Ali, reporter koji radi za Kent Live, odlučio je provjeriti tu teoriju i izašao na vozački ispit. Kako je otkrio, čini se da to više i nije tako.

Vozači koji uče upravljati vozilom, sad mogu jednom rukom upravljati volanom tokom cijelog vozačkog ispita i opet će položiti – sve dok uspješno pokažu da imaju punu kontrolu nad vozilom, u svakom trenutku.

 

Ovo je potvrdila i Agencija za standarde vozila i vozača.

Tradicionalna metoda držanja ruku u poziciji 10-2 prilikom upravljanja vozilom zamijenjena je pozicijom 9-3 nakon što je otkriveno da to može biti opasno u slučaju nesreće.

Iako instruktori širom svijeta buduće vozače podučavaju ovu metodu, mnogi ljudi usvoje naviku vožnje jednom rukom nakon što polože ispit.

Preporučuje se da se jedna ruka drži na volanu samo privremeno, a da se dvije ruke drže na volanu kad možete kako biste se postavili u najbolju poziciju da biste držali auto pod kontrolom.

Prema standardima koje je uspostavila DVSA, morate biti sposobni:

  • upravljati sigurno vozilom i odgovorno u svim uslovima
  • držati i kontrolisati upravljanje volanom kako biste upravljali vozilom tačno i sigurno
  • nastaviti upravljati sigurno i odgovorno vozilom dok rukujete drugim kontrolama

Glavni ispitivač u DVSA, Lesley Young, rekla je: “Naš prioritet je da vas usmjerimo kako sigurno voziti tokom cijelog života.”

“Važno je da vozači pokažu da imaju prave vještine, znanje i stav da sigurno voze tokom svog vozačkog ispita.”

A ako imate lošu naviku da vozite jednom rukom, otkako ste položili vozački ispit, uprkos tome što ste dali sve od sebe da na volanu držite obje ruke, bez brige – čini se da to uopšte nije problem.

Kad sam pitao svog ispitivača da li je to bio problem, rekao je da bih bio kažnjen jedino da nisam imao punu kontrolu nad vozilom, rekao je reporter.

NO COMMENTS