SVE ŠTO ZNAMO JE LAŽ – evo zašto je Kleopatra prikazana kao...

SVE ŠTO ZNAMO JE LAŽ – evo zašto je Kleopatra prikazana kao fatalna zavodnica!

510
0
SHARE

Kleopatra je na filmskom platnu kao velika zavodnica i ljepotica ovjekovječena. Svojim čarima je, prikazana kao zavodnica, rimske velikane Marka Antonija i Gaja Julija Cezara zarobila. Stoga su mnogi zaključili da je sigurno izvanredno bila. Ali, koliko zapravo znamo o njenom izgledu?

Veoma su različiti antički opisi Kleopatre i često se povezuju s autorovim mišljenjem o njoj. Dion je kasnije opisao kao ženu sa nenadmašnom ljepotom, a Ciceron je opisao kao ženu grubih crta lica, sa orlovskim nosom i neuglednu. Ali, čak i oni kojim je bila omražena, opisivali su je kao lukavu i atraktivnu azvodnicu.

Novčići su drugi bitan izvor za njen izgled. Velik je dug naslijedila od svojih prethodnika, pa je zlatnike prestala kovati. Tako iz vremena njene vladavine ima samo 10ak novčića, u dosta dobrom stanju da se o Kleopatrinoj ljepoti mogu izvesti iz njih zaključci.

Na njima je famozna vladarica prikazana s dugim nosom, širokim vratom i isturenom bradom. Valja s oprezom uzeti takve prikaze budući da su stilizirani i često su u propagandne svrhe rabljeni. Moguće je da su namjerno prikazali Kleopatru muškobanjasto da bi njenu snagu izrazili.

Biste koje su za vrijeme Rimskog Carstva nastale još jedan su izvor, a izradili su ih u periodu dok su realistični prikazi ljudskih lica bili popularni, umjesto idealiziranih helenističkih. Kleopatra je na njima prikazana kao osoba natprosječne ljepote sa karizmom.

Ali, treba imati na umu da se mijenjao vremenom ideal ljepote.

Zaključak je da se ne može sa sigurnošću tvrditi kako je slavna Kleopatra izgledala. Ali, Cezar i ostali rimski moćnici sigurno su imali tjelesno atraktivnije ljubavnice na raspolaganju, ukoliko su imali takvu želju.

Egipatska vladarica osvajala je njih i ostale ljude svojom karizmom, diplomatskom vještinom, rječitošću i inteligencijom, ali i zbog same činjenice da je vladala prirodno veoma bogatom zemljom.

Rimski historičari zapisali su da se svima znala prilagoditi i da je imala veoma prijatan glas, te da je imala moć uvjeravanja i neodoljiv šarm, ali i odlično poznavanje mnogo jezika.

NO COMMENTS