Svaki dan je davao beskućniku kusur, a kad mu je nepoznati muškarac...

Svaki dan je davao beskućniku kusur, a kad mu je nepoznati muškarac prišao poslije nekoliko godina…

499
0
SHARE

Pripravnik u dobi od 16 godina iz New Yorka, sprijateljio se s beskućnikom koji se zvao Ivan. Svaki put nakon što bi kupio hranu, davao bi mu kusur.

To je neko vrijeme potrajalo i beskućnik je zasigurno bio zahvalan za ono što je dobijao, zahvaljujući mladom pripravniku kojem nije znao ime.

Iako je novac davao često beskućniku, nisu nikad postali dobri prijatelji. Nisu puno pričali, iako je saznao kako Ivan ima PTSP i da je od porodice pobjegao zato što se osjećao kao da je oduvijek na lošem mjestu bio.

Prodavači ispred kompanije u kojoj je radio pripravnik, njegove dnevne interakcije sa Ivanom su posmatrali i njegovoj se darežljivosti divili. Jedan dan, kad je kupovao hranu, shvatio je da je zaboravio novčanik.

‘Gle, vidim šta za Ivana radiš svaki dan. Uzmi, zaslužio si’, rekao mu je trgovac.

Poslije mnogo godina, Ivan više nije bio na starom mjestu i niko nije znao gdje se nalazi. Pripravnik se u svoj rodni grad vratio i pričao sa srednjoškolskim prijateljem u restoranu kad mu je muškarac u lijepom odijelu prišao i pitao: Oprostite… da li me se sjećate?

‘Okrenuo sam se i ugledao sam kako do mene stoji visok, dotjeran muškarac u poslovnom odijelu. Par puta sam ga pogledao, a onda sam shvatio…’, priča on.

‘Ivan? Zaista?’, pitao je.

Na to je muškarac samo klimnuo glavom i dok je zahvaljivao mladiću, bio je na ivici suza.

Otkrio je kako je napokon uspio da se zaposli i priušti sebi terapeuta za PTSP.

‘Ispričao mi je da je bio u finansijskoj krizi tog ljeta i da je pomišljao često o tome da sjedi samo i na svoj kraj čeka,’ priča on.

Ispostavilo se da je mladi pripravnik podsjetio svojom ljubaznošću Ivana da i dalje u svijetu postoji dobro. To mu je pomoglo da ponovo stane na noge.

‘Ivan moje ime nikad nije znao, i ne zna i dalje. Volim misliti kako neće saznati, i da će se sjetiti samo kako se jednom nekad, mladić ponašao kao pravi, iskreni čovjek,’ kaže on.

 

NO COMMENTS