Sreća u nesreći: Tbog čega su dječaci iz poplavljene pećine na Tajlandu...

Sreća u nesreći: Tbog čega su dječaci iz poplavljene pećine na Tajlandu izvučeni prije nego se planiralo

329
0
SHARE

PRVA GRUPA DJEČAKA JE USPJEŠNO IZVUČENA MNOGO RANIJE PRIJE NEGO SE OČEKIVALO, PRENIO JE PREDSTAVNIK SPASILAČKOG TIMA KOJI UČESTVUJE U AKCIJI SPASAVANJA 12 ZAROBLJENIH DJEČAKA, I NJIHOVOG TRENERA KOJI SU OSTALI ZAROBLJENI U PEĆINI NA TAJLANDU. NIVO VODE JE SPUŠTEN USLIJED PRESTANKA KIŠE, TO JE SKRATILO PUT IZ PEĆINE.

Nivo vode je pao, ali loša vijest je ta što su meteorolozi najavili padavine u narednim danima, zbog čega bi komore mogle opet da se napune vodom iako su sada lako prohodne. Loša vijest je da je na Tajlandu počela jučer i zvanično sezona monsuna, a kiša je počela da pada još jutros. Prema fotografijama, ako je suditi, kiša pada sve jače i jače.

13 ronilaca je jučer ujutru došlo kao i pet pripadnika tajlandske specijalne jedinice Foke, da bi mogli preuzeti akciju spašavanja. Oni su ušli u pećinu i tako su započeli svoju operaciju. MOžete o voj akciji da pogledate opširnije u njihovim vijestima.

EDIT:

Spašeni su svi dječaci i treneri iz poplavljene špilje u Tajlandu u kojoj su oni bili zatočeni više od dvije sedmice, oni su objavili u utorak, uspješno je okončana opasna operacija spašavanja koji je cijeli svijet pratio.

12 veptrova i trener su iz pećine izvučeni, kazali su na svom službenom profilu tajlandski marinci na Fejsbuku. Ime nogometnog kluba su Veprovi, oni i trener su ostali zarobljeni u spilji 23.juna nakon što su istraživali kompleks u sjevernoj pokrajini Chuiang Rai nakon treninga.

Poplavila je tunele kiša, i nisu mogli više da izađu. Njih su britanski ronioci pronašli gladne, koji su bili šćućureni u mraku na blatnom nasipu nekoliko kilometara unutar kompleksa.

NO COMMENTS