SJEĆATE SE? Ove stvari smo radili kao djeca, a danas bi nas...

SJEĆATE SE? Ove stvari smo radili kao djeca, a danas bi nas strpali U ZATVOR zbog toga!

671
0
SHARE

Osamdesete su bile čarobne godine. Fluoroscentna odjeća, velike frizure i poprilično najbolji crtani filmovi ikad – 80-te su definitivno jedno od najboljih vremena da budete dijete. Djeca u 80-im su imala puno više slobode, a organizacije nisu toliko kontrolisale svaki pokret roditelja. I dok je razumljivo s jedne strane budući da su većina tih modernih regulacija vjerovatno stavljene iz sigurnosnih razloga, ponekad se čine pomalo prestrogo.

Prije su se ove stvari s liste smatrale normalnim.. a danas bi za neke od njih bili uhapšeni.

Davanje djeci pive iz zezancije

Ma hajde. Znam da nisam jedini koji ima ovakvu fotografiju. Prije u 80im, davanje djetetu malo pive za rođendan bilo je poput obreda prolaza. Prije je to bilo iz zezancije, a danas bi se opraštao sa djetetom nakon brze posjete socijalnog radnika.

Pušiš bilo gdje i posvuda

Pušenje tokom 80ih bilo je poput… pa, kao sendvič s kikiriki maslacem i džemom. A ako niste pušili – dali bi vam cigaretu koju puši neko drugi, sviđalo se to vama ili ne.

 

Piješ i voziš

Svi znamo da je ozbiljan zločin piti tokom vožnje, u koji se nikad ne treba upuštati. Ali prije u 80im, nije bilo smatrano toliko lošim kao sad. Nije bila rijetkost vidjeti nekog kako pije tokom vožnje, a čak bi i policajac ispio malo s vama kad vas zaustavi!

Ako ste nedostupni

U modernoj eri tehnologije, poprilično uvijek možemo kontaktirati naše dijete. Ali, prije 30 godina, mobiteli još nisu bili izumljeni i izlazili bismo vani i sami na sebe pazili. Zasigurno, govorili bismo roditeljima da idemo u park, ali nisu znali da smo zapravo vozili biciklo 12 ulica dalje.

Igrali smo se vani bez nadzora

Sad kad razmislim o tome, tokom 80ih, nikog roditelji nisu nadzirali. Nekako, čini se da nismo imali strašne kriminalce i predatore posvuda oko nas. Ako ste se igrali vani kao dijete tokom 80ih, šanse da roditelji nisu bili uz vas su 99.73847%

 

Dolazite nenajavljeni

Uz društvene mreže i mobitele, nekako je nepristojno samo se pojaviti na nečijim vratima “bez upozorenja”. Ali prije tokom 80ih, to je bila norma. Ako ste željeli provjeriti je li prijatelj kući, imali ste jednu opciju: odšetati do njihove kuće svojim Bogom danim nogama.

Kupovali ste cigarete i alkohol svojim roditeljima

Odrasli su tokom 80ih bili prezauzeti svojim stvarima da bi se zamarali malim zadacima, poput kupovanja cigareta i pića. Zato su slali djecu, obično s nekom porukom i novcem da kupe pakovanje Marlbora.

Djeca su nosila džepne nožiće u školu

Većina djece je tokom 80ih (dječaci barem) nosila džepne nožiće kao da to nije nikakav problem. Ali, nismo baš slušali priče o tome da učenici lude i pokušavaju ubiti svoje vršnjake.

Nekako vas tjera da se zamislite…

NO COMMENTS