Privlače nesreću, a svi ih držimo u domu: Ovih 12 stvari morate...

Privlače nesreću, a svi ih držimo u domu: Ovih 12 stvari morate baciti u smeće

797
0
SHARE

Trebate se potruditi da uvijek obratite pažnju na to kako se vi osjećate kada ulazite u neku prostoriju u vašem domu. Bitno je da odredite da li se osjećate ravnodušno i anksiozno ili vas okruženje inspiriše. S obzirom na rezultate, sami ćete odrediti da li je vrijeme da preuredite svoj dom u kojem provodite većinu svog dana. U današnjem članku donosimo spisak stvari koje mogu utjecati na vaše svakodnevne emocije, kako tvrde psiholozi iz cijelog svijeta.

 1. Pokloni koje smo dobili nam se ponekad i ne sviđaju, ali ih zbog grižnje savjesti zadržavamo. Na taj način im dopuštamo da nas fizički, ali i emotivno opterećuju. Odmah ih se riješite.
 2. Sljedeće na redu su dječije igračke, koje podsjećaju roditelje koliko malo kontrole imaju nad životom u tom trenutku, pa izazivaju anksioznost.
 3. Knjige znaju probuditi snažne emocije, pa je jako bitno da ih se riješite, ako vam se više ne dopadaju. One se svejedno gomilaju, a vama je prostor neophodan.
 4. Mnogi ljudi imaju naviku da upale TV čim uđu u kuću, što im oduzima dragocjeno vrijeme. Potrudite se da barem sat vremena nakon što uđete u kuću ignorišete televiziju.
 5. Uspomene iz djetinjstva su jedna od najtežih stvari za odreći se, ali ponekad je radi našeg mentalnog zdravlja, bolje da prihvatimo da naše “malo blago” samo zauzima prostor u našim sobama.
 6. Ogledala nisu najbolja ideja za dekoraciju našeg doma, a ako često gledamo u odraz u ogledaju, to može biti jako stresno.

 7. Ujutru čim ustanete, pospremite svoj krevet, kako biste sebi pomogli da vam dan krene opuštenije.
 8. Neiskorišteni materijal za neki od vaših hobija, ne treba da vam stoji konstantno pred očima, jer vam tako guši želju za radom koju ste nekad imali.
 9. Zanimljiva stvar jeste da teške zavjese utječu dosta na izgled sobe, te vaše raspoloženje čini tmurnim.
 10. Ne dozvolite da imate pogrešne dominantne boje u svojoj kući. Ako vas bež boja asocira na nešto loše, riješite je se.
 11. Riješite se nepotrebnih papira, te nikad ne dopustite da se gomilaju.
 12. Na kraju, nikad ne čuvajte polomljene stvari. Ne vežite se previše za nešto što je lomljivo, a čak i ako je riječ o sitnici sentimentalne vrijednosti, veću ćete štetu sebi napraviti što ćete je zadržati.

NO COMMENTS