Popularne cigarete bivše Jugoslavije pakovale su se NAOPAKO – evo i zašto!

Popularne cigarete bivše Jugoslavije pakovale su se NAOPAKO – evo i zašto!

2174
0
SHARE

Mnogo više ljudi je pušilo prije oporezivanja i brojnih zakona, a u Jugoslaviji su neke cigarete postale kultne.

I danas se puši, a nekoć se pušilo – dosta jeftinije. Nekoć su pakovanja cigareta koja su se u bivšoj državi prodavala, bila bez današnjih zdravstvenih upozorenja koji su obavezni, a toliko su bili kultni njihovi nazivi da se ne zaboravljaju ni danas – od Drine, Zeta, Veka, Opatije i legendarnog “filtera 57”.

 

SFRJ je imala čak 15 fabrika duhana tokom 1960-ih koje su nevjerovatnih 145 brendova cigareta proizvodile, stoga i nije čudno što se više domaće uzimalo, nego strano.

Drava je bila najprodavanija

Među najkvalitetnije i najpoznatije duhanske proizvode spadali su oni koji su izrađeni u Nišu, Sarajevu i Zagrebu. Drava cigarete bile su uveliko najprodavanije, a Morava i Drina su također bile među popularnijima.

I strane cigarete mogli si priuštiti oni s malo više dinara, a popularni brendovi su bili Pall Mall, Marlboro, Winston, Lucky Strike i Camel.

Najpopularnije cigarete od hrvatskih proizvođača, odnosno iz Tvornice duhana Rovinj i Zagreb, najpoznatije su bile Opatija i Jadran.

Koliko su jugoslavenski proizvođači bili domišljati

Zamislili su meka pakovanja tako da budu namijenjena radnicima, prvenstveno zbog niže cijene, ali i pakovanja koje se u džep lakše dalo gurnuti.

Među ex-yu brendovima radničkih cigareta, bile su i popularne “Filter 57” koje su se po jednoj originalnosti od drugih razlikovale – bile su naopako okrenute.

Nije to bilo slučajno, niti greška koja se ponavljala, nego praktičnost usmjerena opet prema radnicima kojima su ruke često bile prljave. Tako bi oni prilikom vađenja kutiju samo preokrnuli i onda bi izašla cigareta koja bi se za gornji dio primila, a u usta bi lako stavili čisti filter.

Ove cigarete namijenjene radnicima, a koje su se prodavale pod nazivom Filter 57, proizvodile su se 1957. godine u tvornici Tobočana Ljubljana.

Da li biste voljeli da se neke od ovih cigareta ponovo počnu proizvoditi?

NO COMMENTS