Poniženje i sramota – slika groba i doma Esme Redžepove je sve...

Poniženje i sramota – slika groba i doma Esme Redžepove je sve ostavilo u nevjerici na društvenim mrežama

551
0
SHARE

Ona je ostala prva dama romske muzike i tradicije, Esma Redžepova je imala karijeru dugu 55 godina, mnogo uspjeha je imala a vrhunskim svjetskim muzičkim festivalima kao i na mnogim manifestacijama. Preko 22 hiljada koncerata je imala u Makedoniji i širom svijeta i sa poznatim muzičkim imenima je sarađivala. ALi ipak i više od muzike, ona je bila sjajan humanitarac.

Svoju roksmu kulturu i muzuiku je promovisala svijetu, svoje bogatstvo je trošila tako što je pomagala siromašnima. Sa svojim suprugom je napravila i osnovnu muzičku školu za Rome. Usvojila je i sama oko 47 djece, dva puta je bila nominirana i za Nobelovu nagadu, a prvi put 1987.godine kada je bila član crvenog krsta Jugoslavije, drugi put se desilo na samu incijativu svjetske organizacije Roma. Svu svoju imovinu, svoju kuču u kojoj je biio i Muzej i Dom humanosti i umjestno Stevo i Esma Teodostievski u Skolju je ostavila Makedoniji, dan pred tragičnim krajom.

Prošlo je više od godinu kako je ona napustila svijest, a njenea kuća liči na ruglo, pokradene su sve stvari, a i tek improvizovani natpis ima njen nepokriveni grob.

Tviterom ide jedna poruka koja govori kako su ljudi govna, to se i sam može zaključiti po slici.

Ovo je pjevačica koja je pomagala svima, koje je ulagala novac za sve, bila je poznata po tome što je bila zaista veliki humanitarac, što joj ništa nije bilo žao.

Esma Redžepova je uvijek važila za ženu koja je stavljala sve drugo ispred sebe, pomagala je kome je stizala i to joj nikada nije bilo teško.

NO COMMENTS