Ovo SVI imate u kući – a polako izaziva ozbiljne zdravstvene posljedice!

Ovo SVI imate u kući – a polako izaziva ozbiljne zdravstvene posljedice!

551
0
SHARE

Svi dolazimo u dodir sa milion raznih hemikalija i metala u svojim dnevnim životima. Čak iako smo oprezni i kupujemo samo proizvode bez hemikalija, ne možemo izbjeći ono što se stavlja u našu hranu i vodu.

Obično je lako skontati koji su proizvodi štetni – očito, svi znaju da se ne trebaju udisati plinovi. Ali, neke od ovih opasnosti mogu se skrivati nama ispred nosa, u proizvodima koje dnevno koristimo.

Primjerice, ako ste pekli piletinu ili ribu u rerni, vjerovatno ste koristili alu-foliju. Jeftina je i korisna – posebno kad trebate zamotati ostatke – ali kad čujete šta radi vašem tijelu, možda je više nikad nećete koristiti..

Iako je sigurno za zamotavanje hrane, sitni ostaci aluminija ulaze u vaše tijelo kad kuhate hranu sa njom. Ukoliko previše aluminijuma slučajno progutate, može dovesti do Alzheimerove bolesti, osteoporoze ili otkazivanja bubrega.

Svjetska zdravstvena organizacija izjavila je da tijelo može izdržati do 40 miligrama aluminijuma bez da napravi bilo kakvu štetu. Ali, ako jedete meso koje se kuhalo u foliji, onda u tijelo unosite 6 puta više od dozvoljene količine!

Količina aluminijuma kad kuhate hranu, povećava se kako dodajete kisele sastojke poput limuna.

Prema sprovedenim istraživanjima, naučnici su zaključili da sigurno postoji povezanost između aluminijuma – bilo da kuhate u alu-foliji ili ga unosite kroz vodu – i Alzheimerove bolesti. Ali, drugi i dalje ne vjeruju da postoji dovoljno dokaza da je ovo uzrok oboljenja.

Istina je da jednostavno nemamo dovoljno informacija da bismo bili potpuno sigurni kako je bezbjedno kuhati sa alu-folijom.

Dobre vijesti? I dalje je možete koristiti na način za koji je prvenstveno i namijenjena, bez da imalo brinete, a to je da je koristite za spremanje hrane! Zamotajte sve što želite. Postaje opasnost jedino kad se metal izloži toploti.

Dakle, ako želite biti sigurni kod upotrebe aluminijske folije, samo je držite podalje od rerne i grila.

NO COMMENTS