Ovo je najljepša srpska kuća – 133 godine je stara, ali kada...

Ovo je najljepša srpska kuća – 133 godine je stara, ali kada otvorite vrata tada ulazite u magiju

790
0
SHARE

JESTE LI VI ČULI ZA SELO GORNJI RAČNIK? TO JE SELO KOJE SE NALAZI KOD JAGODINE, ON VEĆ 133 GODINE DOLIJEVA VREMENU, SMATRA SE AUTENTIČNIM OBJEKTOM, ODNOSNO, TO JE JEDNA SEOSKA KUĆA.

U Srbiji je ušla kao jedna od najljepših kuća, u njoj možete pronaći mnogo vrijednih stvari koje su jako vrijedne danas. Ova seoska čatmara ima 130 kvadrata, jako je grandiozna, slobodno tako možemo reći.

Inače, iz tog perioda kada su pravljene kuće, većina njih je imala oko 40 kvadrata, nemojte da mislite da je ovo zdanje ruševina, ne, nije, jedna od suvlasnika kuće je želio ovo da sačuva, mogao je to samo ukoliko bi se odrekao luksuza i ljetovanja.

4 brata su ovu kuću podigla prije 133 godine. Radi se o braći Kostić, a njihova imena su Aca, Đorđe, Aksentije i Antonije. Porodica Kostić je iz tog vremena bila jako bogata, mnogo zemlje su imali, a bilo je i oko 20 sluga, mnogo para su imali, a kada su se oženiili, na imanju su napravili četiri kuće, ali ipak, ova je najljepša i ona je ovdje glavni junak.

To možete i vi sami vidjeti, jedna velika slavska kuća se nalazi u njoj, ima autentično slikane krevete, veliki sotl ima, kubet i klupe se tu nalaze. Tu je naravno i spavaća soba, a osim toga, u dnevnom boravku imate tronožac, ognjište i sofru.

Ovdje je uz raznu opremu pravljeno 90% namještaja, iz tog doba se koristio stari alat. Preci njihovu su te stvari upotrebljavali, kadice su sačuvane u kući, kao i grmčarija, ramovi za tkanje, češagija i drvena korita.

NO COMMENTS