Ove riječi kraljevska porodica NI ZA ŽIVU GLAVU ne smiju izgovoriti –...

Ove riječi kraljevska porodica NI ZA ŽIVU GLAVU ne smiju izgovoriti – a nisu prostote!

2566
0
SHARE

Ako planirate desant na britansku krunu, a kako biste se što bolje kamuflirali, evo malog vodiča za jezik. na britanskom dvoru su ove riječi strogo zabranjene!

Postoje riječi koje članovi britanske kraljevske porodice ne smiju izgovoriti ni za živu glavu – i nisu prostote.

U knjizi ‘Posmatranje Engleza: Skrivena pravila engleskog ponašanja’, socijalna antropologinja Kate Fox otkrila je da se posebnim vokabularom služi britanska plava krv, tajnim kodom kojim se potvrđuje da li neko rpipada kraljevskom rodu, odnosno u svojim redovima tako detektuju uljeza.

Ove riječi su na njihovoj crnoj listi:

Kauč – dok vi na kauč ispružite svoje umorno tijelo poslije napornog dana, a onda uživate u dobrom filmu uz vrećicu čipsa, Harry i William sigurno to isto rade, ali neće leći na kauč, nego ‘sofu’.

Dnevna soba – neće u dnevnom boravku biti ta njihova sofa, nego u takozvanoj ‘sitting room’ – sobi za sjedenje.

Otmjen – možda ćete osjetiti potrebu reći nekom kraljevskom sugovorniku, kad čujete kako se služi svim tim finim izrazima, da je otmjen. Ali nećete mu to reći. Izraz ‘otmjen’ se u vokabularu plave krvi koristi u ironičnom smislu. Možete reći da je ‘pametan’ odnosno ‘smart’.

Parfem – ako želite reći kraljici kako ima dobar parfem, nemojte tu ‘prostu’ riječ nikako  koristiti niti joj otpjevati hit riječke grupe LET 3, nego njezin ‘scent’ diskretno pohvalite, odnosno ‘miris’.

Tata – prosječni građani u Velikoj Britaniji zovu svoje roditelje tata i mama – ‘dad and mum’, ali pripadnici kraljevskog dvora će tepati svojim roditeljima sa ‘daddy and mummy’, odnosno ‘tatice’ i ‘mamice’.

WC – Vi, kad želite da budete pristojni, kažete Idem tamo gdje pješke ide i kralj. Ali, iako pješke ide, britanski kralj definitivno ne ide tamo gdje ćete vi otići. Kad treba otići i obaviti nuždu, neće otići u ‘zahod’ ili ‘WC’ nego će isključivo u ‘toalet’ da ide.

Pogledajte i video snimak u prilogu ispod.

NO COMMENTS