Ovaj TITOV odgovor je prije 46 godina ZAČEPIO USTA američkim novinarima!

Ovaj TITOV odgovor je prije 46 godina ZAČEPIO USTA američkim novinarima!

561
0
SHARE

I nakon 38 godina otkako je Tito preminuo i dalje je ogromna dilema ko je zapravo on bio. Službena biografija nakon njegove smrti je osporavana mnogo puta. Priča o čovjeku koji je tri i po decenije vladao Jugoslavijom, koji je bio pijanista, mačevalac, poliglota… i među najvažnijim ličnostima svog vremena, misterija na koju je biografija Josipa Broza nakalemljena, i dalje ostaje.

Tito je svojim organizacijskim i idejnim autoritetom uspio odbranu zemlju da organizuje, a kasnije ustupio radništvu na upravljanje nacionaliziranu imovinu, čime su radnici stekli pravo po mjestu stanovanja na direktnu demokraciju i na radnom mjestu.

Dakle, nije težio u korist sebe privatizirati imovinu, a za to su mu se pružale brojne prilike. Nije ga ta prilika učinila lopovom kako se često pravdaju lopovi da prilika čini lopova.

Tito nije prezirao narodnosti i narode nerazvijenih zemalja, nego im je kroz savez Nesvrstanih u borbi za nezavisnost nudio suradnju i prijateljstvo, što je samo jedan od dokaza pozitivnog autoriteta. Nije ni bio nositelj lažnih ideala jer se za ravnopravnost i slobodu svih naroda zalagao.

Odgovor koji je začepio usta svim američkim novinarima

Novinari su mu jednom prilikom postavili pitanje koje je glasilo: Gospodine predsjedniče, šta je najveći pozitivan ishod Niksonove posjete Jugoslaviji?

Predsjednik SFRJ Josip Broz Tito je inače, nakon historijske posjete Jugoslaviji Ričarda Jugoslaviji 1970.godine, sljedeće godine uzvratio posjetu Americi.

Posjeta se i više nego uspješnom pokazala, a vođa SFRJ je s najvišim mogućim počastima dočekan.

Tito je na pitanja američkih novinara odgovarao u nacionalnom klubu štampe u Vašingtonu.

Zahvaljujući njegovoj pristupačnosti i duhovitosti, ubrzo je maršal uspostavio s novinarima prisan kontakt, i srdačna atmosfera je zavladala na konferenciji.

Tito je i najprovokativnije novinare uspio impresionirati svojim duhovitim odgovorima. Ali, izdvojilo se jedno pitanje koje je Amerikanac postavio.

Kad su ga pitali šta je najveći pozitivan rezultat posjete Niksona Jugoslaviji, on je na to odgovorio: To što sam danas ja u Americi.

 

NO COMMENTS