OTKRIVENA NOVA LJUDSKA VRSTA – stručnjaci preispituju sve što su dosad znali!

OTKRIVENA NOVA LJUDSKA VRSTA – stručnjaci preispituju sve što su dosad znali!

489
0
SHARE

Arheolozi su u pokrajini Henan u središnoj Kini, kod Lingjinga, pronašli fragmente dvije lubanje koje su stare oko 105 i 125 hiljada godina.

Tvrde kako pripadaju vrsti čovjeka koja još nije utvrđena – imaju karakteristike i homo sapiensa i neandertalaca. Izvlačenje DNK iz ostataka lubanja nije zasad još uvijek uspjelo, ali je jasno po njihovoj veličini da primitivnijim vrstama ljudi ne mogu pripadati, kao što je homo erectus.

Prema mišljenju nekih stručnjaka, ova novopronađena vrsta bi mogla imati povezanosti s misterioznom ljudskom vrstom, denisovskim čovjekom čije su ostatke pronašli u Sibiru samo na jednom lokalitetu.

Za denisovskog čovjeka zna se da je živio prije 50 do 100 hiljada godina i da ima genetski materijal koji je karakterističan i za homo sapiensa i za neandertalce. Prema daljnjim istraživanjima lubanja koja se sprovode u Kini, moglo bi se utvrditi jesu li zaista pronašli prijelazni tip između homo sapiensa i neandertalaca, dvije različite ljudske vrste.

Arheolozi kažu da su pronašli ostatke 15 jedinki humanoida, a radi se o humanoidima koji su bili oko 45 kilograma teški, a visoki tek oko 1,5 metar.

Bokovi su slični kao kod humanoida Lucy, našem najranijem pretku. Dobro su im prilagođena ramena za penjanje, dok su stopala i noge veoma slični ljudskima. Mozak je bio iznimno mali, a lubanja kao u praljudi.

Ovo otkriće dovelo je do toga da stručnjaci preispituju sve što su znali dosad – i zapitali su se koliko mi zapravo znamo? Da li ćemo nekad u skorijoj budućnosti ili nekad daljnjoj, otkriti nešto za što smo sumnjali ranije da postoji?

Možda se to može reflektovati i na naše saznanje o vanzemaljcima – da li oni zaista postoje ili smo samo uvjereni da ih nema i da samo mi postojimo na našoj planeti..?

Šta vi mislite o ovome? Da li je ovo obično otkriće – ili je ipak dosta značajnije za našu vrstu nego što to mi mislimo? Pišite nam svoja mišljenja u komentarima!

NO COMMENTS