On je nju volio više od JOVANKE – upoznajte Titovu prvu suprugu,...

On je nju volio više od JOVANKE – upoznajte Titovu prvu suprugu, jedina žena koja mu je srce slomila

401
0
SHARE

JOSIP BROZ TITO JE PROVEO PET I PO GODINA KAO RATNI ZAROBLJENIK U PROPALOJ AUSTRO-UGARSKOJ VOJSCI U RUSIJI I SIBIRU. ON SE 1920.GODINE U NOVEMBRU VRATIO U TADA NOVONASTALU KRALJEVINU SHS.

Nije sam stigao, sa njim je stigla i njegova mlađa žena, Ruskinja Pelagije Bjelousova. Josip se zaposlio u bravarskoj radionici Filipa Bauma u Zagrebu, on se ubrzo i učlanio u komunističku partiju Jugoslavije. Posao je promijenio poslije jedne godine.

Tada se zaposlio u mlinu Samuela Polaka u velikom trojstvu.

Sa suprugom je tu proveo sljedeće četiri i po godinu. Malo je poznato o tom periodu Brozovih, ali zna se da su skladno živjeli. Poljka je Josip dao nadimak Pelagiji.

Ona se sa 14 godina udala za njega, a to se desilo 1918.godine. Sklopili su crkveni, a potom i građanski brak.

1922.godine mu se rodio sin Hinko, on je umro nakon osam dana od dizenterije. Od difterije mu je 1923.godine umrla 18-mjesečna kćerka Zlatica koja je bila i njegova miljenica.

Sin Žarko je rođen 1924.godine i on mu je donekle bio utjeha. U novofmirani Okružni komitet KPJ je bio izabran početkom 1924.godine. Za prosotr Bjelovarsko-križevačku županiju. To je njemu dalo veliki poticaj za dalje ambicije.

I on se počeo mijenjati sa tim, sada je postao čovjek kojem je porodica na drugom mjestu, bio je čovjek okrenut stranačkim aktivistima.

On je postao jako aktivan. Održavao je veze, sa pokrajinskim rukovodstvom KP u Zagrebu.

Kada je bio na sahrani svog kolege u Bjelovaru, održao je buntovni govor, osam dana je bio u zatvoru. 1928.godine osuđen je na pet godina zatvora a njegova supruga Pelagija se vratila sa Žarkom u Rusiju.

NO COMMENTS