ODMAH PRESTANITE – ove greške prave mnogi vozači i zato se auto...

ODMAH PRESTANITE – ove greške prave mnogi vozači i zato se auto stalno kvari!

590
0
SHARE

Najbolje je obratiti se profesionalcima kad ne znate šta se dešava. U slučaju vašeg auta, najbolje je prihvatiti savjet mehaničara jer oni rade sa automobilima da zarade.

Evo 6 stvari koje je predložio mehaničar, na koje trebate obratiti pažnju kako biste izbjegli kvarove.

1.Nemojte pritiskati dugme za paljenje motora dok vozite

2.Ne stavljajte auto “u rikverc” dok vozite

Kad vozite, vaš automobil očekuje da ćete voziti naprijed – zašto onda da vozite u rikverc?

3.Ne stavljajte mnogo stvarčica na ključ za automobil

Moji ključevi nekad su bili teži i od mobilnog telefona – kriv sam; stavljao sam razne privjeske. Ali, mehaničar mi je rekao da je ovo pravo loša odluka. Ako stavite previše privjesaka i ključevi postanu teški, onda će se klimati kad namijenite da upalite auto i tokom vremena će oštetiti prekidač za paljenje.

4. Mijenjajte ulje

Nije loša ideja da sami mijenjate auto, ako imate starije auto i znate kako se to radi, ali ako to niste nikad ranije radili, bolje je da ni sad ne počnete s tim.

Većina novijih automobila ima specifične instrukcije, sve do vrste ulja koje trebate koristiti. Važno je da slijedite upute, ali se prije toga posavjetujte s mehaničarom.

5.Ne čekajte da se rezervoar za gorivo skroz isprazni

Možda ne sipate gorivo svaki put kad idete na pumpu. Nekad imamo tek nešto malo novca da ga naspemo i to je uredu, sve dok ne idete prema pumpi dok ništa nemate u rezervoaru.

6.Ne ignorišite svjetla na instrument tabli

Automobil će vam reći kad se nešto dešava, naročito ako je noviji model. Ne ignorišite ta svjetla, jer su tu da vam kažu kad je vrijeme da nazovete mehaničara.

Zeleno svjetlo znači da je nešto uključeno ili aktivirano; žuta ili narandžasta znači da je vrijeme da nešto provjerite ili odveze automobil na servis; crvena znači da se trebate odmah zaustaviti i pokušati shvatiti zašto je upaljeno, jer nešto zaista nije uredu.

 

NO COMMENTS