ODBIO NAJLJEPŠU DJEVOJKU – evo zašto se Nikola Tesla NIKAD nije oženio!

ODBIO NAJLJEPŠU DJEVOJKU – evo zašto se Nikola Tesla NIKAD nije oženio!

2264
0
SHARE

Za mnoge muškarce, žena se treba zaslužiti, poštovati, voljeti i cijeniti. I mnogi se plaše prići nekoj djevojci, misleći da ih nisu dostojni. I mnogi maštaju o tome da se jednog dana skrase i osnuju porodicu – sa pametnom, kulturnom i odgojenom, a i lijepom djevojkom, naravno. Ali, Nikola Tesla se nije želio oženiti – i nikad to nije uradio. Razlog? Pročitajte tekst u nastavku i sami procijenite kakav je – opravdan, ili pomalo čudan…

Oni koji djelu Nikole Tesle nisu dorasli, pišu i pričaju o njegovom podrijetlu, a one koji su ogađeni nacionalnim pitanjem, interesuje zašto se nije ženio.

Malo se zna da je s Teslom, srpski pjesnik Laza Kostić veliki prijatelj bio i predložio mu je u jednom pismu ženidbu sa Lenkom Dunđerskom, jednom od najobrazovanijih i najljepših djevojaka njegovog vremena.

To je potvrdio i Pero Zubac u dokumentarcu o Lazi, u kojem se tek usputno spominje njihovo prijateljstvo.

Zapravo je Laza u Lenku bio zaljubljen, 30 godina mlađu od njega, te je predložio Nikolio da bi se od nje zauvijek udaljio.

Lenka je tad imala 25 godina i glasila za najljepšu djevojku, te je bila kćerka jednog od najbogatijih Srba u tom vremenu.

Nikola je odgovorio: Ne interesuje me brak. Vjenčao sam se odavno s naukom.

Sprovedena su mnoga istraživanja o životu Nikole Tesle i njegovim djelima, a u jednoj studiji spominje se i da je Tesla jednom objasnio da je njegova čednost bila od velike pomoći za njegove naučne sposobnosti.

Mislite li da je Tesla ipak pretjerivao u ovome – ili je opravdano?

Mnogi su na ovo reagovali komentarima poput toga da je ovo jako bizarno s njegove strane, te da je imao veoma čudne navike – više njih.

Možda je genije, ali je definitivno i čudak, jedan je od komentara na forumu u raspravi koja se pokrenula oko ovog pitanja. Šta vi mislite?

NO COMMENTS