Njegove riječi mnogi PAMTE I DANAS – Evo šta je Toše Proeski...

Njegove riječi mnogi PAMTE I DANAS – Evo šta je Toše Proeski rekao u svom zadnjem intervjuu!

2321
0
SHARE

16.oktobra 2007.godine u strahovitoj saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške preminuo je Toše Proeski, makedonski slavuj… Harizmatični pjevač nije zaboravljen ni nakon punih 10 godina od njegove tragične pogibije, a za njim hiljade ljudi tuguje kao i prvi dan.

Prije te kobne noći, 15.oktobra, samo par sati prije nego je otišao na putovanje na kojem je svoj život i izgubio, Toše je bio gost u makedonskoj emisiji Vrteleška, gdje je svoj zadnji intervju dao. Toše je pričao u emisiji o svojoj karijeri, porodici i planovima za budućnost, i izgovorio rečenicu koja se u pamćenje mnogima urezala.

Voditeljica Vesna Petruševska upitala ga je Zar ponekad ne želiš od svega da se skloniš?, a Toše je na to rekao:

Naravno, ali ne mogu. Stavila me mašinarija, “u bubanj” kako to kažu i gotovo. Nema povratka nazad. Tražim da se oporavim od svakodnevnog šminkanja, intervjua, pakovanja… “Dovde” mi je svega.

 

Ne mogu biti sam, ne mogu sam otići na kafu ili u trgovinu. Ne mogu, iako želim. rekao je on.

Mnogi su poslije pronalazili u tim njegovim rečenicama “nagovještaje” i “misteriozne predznake” smrti, ali voditeljica Vesna, koja je Tošeta vrlo dobro poznavala, rekla je prilikom snimanja dokumentarca o njegovoj smrti da joj smetaju takve priče “šest sati do neba”.

 

On je samo bio umoran. Muzike je snimio kao 50-godišnji pjevač. Pjesama je snimio dovoljno da ih bude za 20-godišnju karijeru, rekla je ona.

 

Bez obzira na sve – i da li je Toše predosjećao svoj kraj…  u jedno su svi uvjereni: a to je da je Toše zaista bio pravi slavuj, anđeo… koji je imao snažan i prelijep glas, a koji i dan danas svi rado slušamo, naročito pjesme Pratim te, Ledena i Volim osmijeh tvoj.

Imate li vi neku omiljenu pjesmu od Tošeta, koja vam je ostala posebno draga – i dan danas je znate otpjevati, a da se ne prisjetite teksta?

NO COMMENTS