NIJE TAČNO da su prije Kolumba mislili da je Zemlja ravna ploča...

NIJE TAČNO da su prije Kolumba mislili da je Zemlja ravna ploča – evo šta je istina!

435
0
SHARE

Nakon što je Kolumbo krenuo na svoje popularno putovanje, mnogi su mu govorili kako je lud budući da su bili uvjereni kako je zemlja ravna ploča, te da će prosto preko ruba pasti.

I danas je dosta ova priča rasprostranjena.. ali ima jedna stvar – zapravo je to skoro potpuno neistinito.

Skoro svi njegovi obrazovani suvremenicu vjerovali su kako je Zemlja u obliku kugle. Zapravo, to su još od starih Grka naslijedili, koji su još u trećem stoljeću pr.Kr. dokazali kako se radi o kugli.

U brojnim kulturama zaista jeste bilo veoma rasprostranjeno vjerovanje u ravnu Zemlju kroz ogroman dio ljudske historije, ali je to postupno izumrlo razvojem matematike i astronomije još prije nego što se završilo staro stoljeće.

Predodžbe o tome da su vjerovali srednjovjekovni ljudi kako je Zemlja ravna ploča u 18.st. su nastale, ali su u 19.stolj naročito uzele maha nakon što je do veoma zaoštrenih odnosa došlo između crkvene i svjetovne nauke.

Vjerovanje o tome da je Zemlja ravna tada se dovodilo u vezu s konzervativnim krugovima, za koje su mislili kako koče razvoj nauke i uglavnom se često koristilo da bi se protivnik ismijao.

Priča o Kolumbu kad je otišao na putovanje nastala je na osnovu veoma romantizirane biografije KOlumba koju je Washington Irving napisao 1828. i objavio pod nazivom A history of the life and Voyages of Christopher Columbus.

U toj knjizi se jedan član kraljevske komisije koja pravi procjene mogućnosti uspjeha Kolumba na osnovu tobožnje crkvene dogme komisije, protiv njegove teze kako je Zemlja okrugla buni.

Dakle ta epizoda treba se shvatiti kao namjera da se ismijavaju konzervativna pseudonaučna uvjerenja.

Nepoznata udaljenost između Azije i Europe bila je najveći problem njegove ekspedicije.

Kolumbo je štaviše tu udaljenost pogrešno procijenio (umjesto 20 hiljada kilometara – 5 hiljada) te bi mu nestalo pića i hrane tokom puovanja da nije bilo Amerike.

NO COMMENTS