NIJE SVEJEDNO: Boja voska iz uha može otkriti ako bolujete od nečega!

NIJE SVEJEDNO: Boja voska iz uha može otkriti ako bolujete od nečega!

2015
0
SHARE

Pravilna i zdrava higijena uključuje sve – preko pranja i četkanja zubi, pa sve do vođenja higijene o ušima – čišćenja. Ali, nisu svi ljudi upoznati sa činjenicom da vosak u ušima ima zaštitne funkcije, a njegov izgled može dosta toga otkriti o vašem zdravlju.

Vosak služi da vlaži i štiti kanale u uhu i sadrži posebne hemikalije koje se protiv infekcija bore, a koje mogu kožu unutar uha da oštete.

Vosak se može po boji, mirisu i teksturi razlikovati.

Kad očistite uši štapićem – pogledajte kakva je boja, a u nastavku teksta pogledajte šta može značiti.

Zelena boja

Ne trebate brinuti jer uopšte ne predstavlja simptom bilo kakvih oboljenja. Ukoliko živite u gradu gdje je zagađen zrak i ima dosta smoga, vosak može poprimiti upravo ovakvu, zelenkastu boju.

Ukoliko u vosku primijetite krvave tragove, onda ste možda opnu bubnjića oštetili, a on je u tom slučaju podložan raznim upalama zbog čega može doći do oštećenja sluha.

Smeđa boja

Doktori smatraju da ova boja voska ukazuje na to da ste prošli kroz veoma stresno razdoblje. Ukoliko vidite da je vosak smeđe boje, najbolje bi bilo da nekoliko dana bolovanja uzmete i provjerite je li se promijenila boja.

Bijela boja

Ovo je znak nedostatka vitamina u tijelu, a naročito bakra i željeza. Preporučuje se da konzumirate zobenu kašu i grašak, koji sadrže ogromne količine tih nutrijenata.

Vosak koji neprijatno miriše

Vrlo vjerovatno je riječ o infekciji uha. Ukoliko se osjećate da vam nešto u uhu “pucka”, svakako trebate posjetiti doktora.

Vodenasti vosak

Ukoliko je vosak normalan – onda je i kompaktan, a ako u njemu primijetite tečnost onda vjerovatno počinje infekcija.

Crna boja

Ne trebate se brinuti, ali ako vas neprestano svrbi uho, trebate otići doktoru jer možda imate gljivično oboljenje.

 

 

 

 

NO COMMENTS