Napustila je svoju djecu kako bi otišla u Austriju njegovati starije osobe,...

Napustila je svoju djecu kako bi otišla u Austriju njegovati starije osobe, ovo je njeno iskustvo o radu vani

390
0
SHARE

DANIJELA INAČE RADI U SLAVONIJI, ONA JE TAČNIJE POLJOPRIVRENICA I RADILA JE NEŠTO KASNIJE ZA MINIMALAN NOVAC U JEDNOM STARAČKOM DOMU, ALI TO NIJE MOGLO DA BUDU DOVOLJNO ZA NJENU PORODICU I NJU.

I ona je poput ostalih žena iz Hrvatske putem Njemačke, Austrije, Irske i ostalih zemalja otišla, a ako je vjerovato prema podacima narodne banke Hrvatske, u Hrvatsku je ušlo oko 2.1 milijarde eura od radnika iz inostranstva, nije baš tačna procjena, fale tri mjeseca još da bi se godina popunila, a kada će se tačno znati, to ni mi ne znamo.

218 hiljada osoba su vani zaposlene i sav taj novac od njih dolazi, ne plaćaju nikakve doprinose državi, većinu svog zarađenog novca šalju svojim porodicama koje dižu taj novac, odnosno koje ga troše, njegovatelji imaju problema inače sa neujednačenim radom , pa je potrebno da se plaća dupli porez u nekim poreskim upravama.

U Čakovcu ili u Vinkovcima nema tih problema sa porezima, pošto službenici ove uprave oporezuju samo netu platu.

Na ovaj problem se žane mnoge žene koje žive u drugim dijelovima Hrvatske, nemaju ni pauze, nemaju ni sindikat svoj, često znaju da budu prevarene, plaćaju provizije raznim agencijama, pa im još dodatno stave porez, ljute su zbog toga.

Njegovateljica iz Cerne, Lidija Grgić se susrela sa ovim problemom u poreskoj upravi koja se u Županji nalazi, na svu sreću, dobro se raspitala prije dolaska u poresku upravu.

Tražili su joj listu od bruto plate da bi mogli preko toga obračunati porez, poslije dužeg natezanja, objašnjava da je oporezuje Austrija, ona šalje podatke u aprilu, službenica je na kraju tražila dodatna tumačenja i tek tad su rekli da je ona upravu, a neke njene kolegice su prije nje bile i uspjeli su im naplatiti porez na bruto platu. Ministarstvo finansija nije edukovalo svoje radnike da ove slučajeve mogu raditi.

NO COMMENTS