NAJVEĆA TAJNA BIVŠE JUGOSLAVIJE krije se u ovoj polusrušenoj drvenoj kolibi!

NAJVEĆA TAJNA BIVŠE JUGOSLAVIJE krije se u ovoj polusrušenoj drvenoj kolibi!

541
0
SHARE

Jedna od najvećih tajni bivše Jugoslavije skrivena je u jednoj kolibici iznad sela Banjane.

Iako izgleda neuredno, zapušteno i kao da u njoj nikad niko nije boravio – ova kolibica zapravo skriva jednu od najvećih tajni Jugoslavije, zemlje koja se raspala 1992.godine. U njen sastav bile su uključene današnje države: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija i Kosovo.

Cjelokupnu vlast u državi je kroz cijelo vrijeme njenog postojanja imao komunistički režim, odnosno Savez Komunista Jugoslavije (prethodno poznat kao Komunistička partija Jugoslavije)

Radničko samoupravljanje, titoizam i progon neistomišljenika bile su glavne značajke bivše Jugoslavije.

Ustavom 1963. godine je dobila naziv Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.

Isto tako je dobila i naziv Titova Jugoslavija zbog višegodišnje vlasti Josipa Broza Tit, ali se najčešće danas zove bivšom Jugoslavijom, uglavnom zato da bi se razlikovala od Savezne Republike Jugoslavije, iz perioda trajanja od 1992. do 2003.godine.

Zahvaljujući otporu staljinizmu, borbi protiv fašizma i politici nesvrstanog pokreta, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija zaslužila je međunarodno priznanje.

Da je opstala, u novembru bi se obilježavao 74. po redu Dan republike, ali su umjesto toga ostala samo podijeljena mišljenja i sjećanja.

Bunker koji je dugo bio skriven od oka javnosti

U šumi iznad sela Banjane u Skopskoj Crnoj Gori, uz jednu liticu, skrivena rastinjem i drvećem, stoji neugledna, trošna ovčarska koliba.

Mještani je nazivaju skrivnica – s razlogom, a slučajno su je otkrili prije 6 godina, odnosno 2012.

Koliba skriva narandžasta, metalna i teška vrata, kao što su podmornička, a koja predstavljaju ulaz u podzemni vojni bunker.

U bunkeru je tunel sa hodnicima koji su uređeni tako da odaju dojam lavirinta, a u njemu se nalaze i kablovi za telegraf, telefon, te cijevi za ventilaciju.

Bunker je nekadašnja JNA sagradila i sve do 2012. godine je bio obavijen velom tajne.

Da li ste i vi jedni od onih koji kažu da je Titovo vrijeme bilo najbolje – ili se ipak ne slažete?

NO COMMENTS