MNOGI ovo ne znaju o ajkulama – znate li vi šta NIKAKO...

MNOGI ovo ne znaju o ajkulama – znate li vi šta NIKAKO ne smiju, da ne bi umrle?

2340
0
SHARE

Ajkule su misteriozna bića. Čak je i porijeklo riječi “shark” (ajkula) nepoznato, iako možda dolazi porijeklom od majanske riječi xok. Možda je to što ova stvorenja stara 400 miliona godina čini tako zadivljujućim.

Međutim, mnogi mitovi o njima su se proširili  – od kojih je jedan da jedu ljude.

Postoji preko 400 različitih vrsta, pa nema tipične ajkule, ali pažnja se uglavnom skreće prema velikim bijelim ajkulama i uglavnom iz straha, pa se širi mit da su sve ajkule opasne i krvoločni lovci. Problem kod velikih bijelih ajkula je što vole plivati na plićim područjima u hladnijim morima, tamo gdje i ljudi vole plivati ilis rufati. Svoju slavu je stekla u filmu Jaws i vjerovatno je najpoznatija vrsta na svijetu. Reputacija im je zastrašujuća – a i za više smrtnih slučajeva su odgovorne. Međutim, nisu sve vrste ajkula strašne.

Osim velikih bijelih ajkula, opasnim vrstama smatraju se i tigar ajkule i bik ajkule.

Ajkule se na više načina razmnožavaju:

  • ovoviparne se iz jaja razvijaju, ali u tijelu majke pa se već razvijena ajkula rađa
  • viviparne koje žive mladunce rađaju
  • oviparne koje lijegu jaja

Ali, jeste li znali da se ajkule moraju kretati da bi preživjele – i ne mogu stati?

Neke ajkule mogu vodu pumpati preko škrgi tako što otvaraju i zatvaraju usta, ali bijele ajkule su među onima koje se moraju nastaviti kretati kako bi izbjegle smrt izazvanu deprivacijom kiseonikom.

Ako bijela ajkula prestane plivati, tijelo neće primiti dovoljno okisgena koje mu je potrebno i na kraju će kao posljedica toga, umrijeti.

Ajkule su zanimljiva i fascinantna stvorenja – i iako postoje opasne, zastrašujuće ajkule, to svakako ne znači da ih se trebate plašiti. Naravno, to ne znači ni suprotno – da ih se ne trebate plašiti. Izbjegavajte samo one opasne vrste ajkula i pazite da ne paničite ako vam se približi ajkula… i molite se da vas neće napasti.

NO COMMENTS