MNOGI NEMAJU POJMA: Znate li za šta je zapravo bide u kupatilu?!

MNOGI NEMAJU POJMA: Znate li za šta je zapravo bide u kupatilu?!

2990
0
SHARE

Kupatilo je mjesto gdje se možemo osvježiti, istuširati i okupati prije nego pođemo u krevet, a onda se skroz opustimo. Neki se tu i sređuju – poredaju svakakvu šminku ispred ogledala, četke i češljeve za kosu, gel, sprejeve… Ali, jedna stvar je zajednička mnogim ljudima: bide.

Polica za šampone, toalet papir, ostale higijenske potrepštine, dječiji uivaonik, mjesto gdje se noge briju ili peru… samo su neke stvari za koje su ljudi namijenili kupljeni bide.

Iako zvuče primjenjive i interesantno sve gore navedene pretpostavke i namjene, zapravo je malo drukčija funkcija bidea ili je bar u počecima zamišljena drukčijom.

Što se tiče njegove historije, bide je krajem 17.stoljeća nastao u Francuskoj i sama riječ nosi značenje “mali konj”. Ali, moguće je i da je povezano porijeklo riječi sa “bider” starofrancuskim izrazom, što u prijevodu znači “jahati u kasu”. Povezanost može biti u tome što osoba na konju koja jaše u kasu, izgleda vrlo slično poput one koja se nad bideom pere.

Bide je prema prvotnoj funkciji ustvari služio da bi se u njemu prali intimni dijelovi tijela. Nije tačno poznato ko je izumio ovaj kupaonski element, ali mnogi vjeruju kako je riječ o Christopheu Des Rosiersu, koji je bio izrađivač namještaja za francusku kraljevsku porodicu. Međutim, mogući izumitelj bidea je , prema jednoj od teorija – Marc Andre Jacoud.

Prvi bidei koji su se pravili u početku, bili su sličnog oblika kao i današnji, ali nije bila na njima slavina ili cjevčica kroz koju se voda pušta, nego se vodom punila kadica i onda se pranje vršilo tu.

Kako god bilo, jedno je sigurno: bide definitivno neće u mirovinu, bar ne ubrzo. Štaviše, u nekim zemljama se čak i bilježi porast upotrebe tog kupaonskog elementa – a i ne čudi, s obzirom na to da je vrlo koristan!

Imate li vi bide u svom kupatilu?

NO COMMENTS