MNOGI NE ZNAJU: Evo zašto je pijesak na Havajima BIJELE BOJE!

MNOGI NE ZNAJU: Evo zašto je pijesak na Havajima BIJELE BOJE!

2048
0
SHARE

Jeste li u nekom trenutku svog života maštali o tome da odete na Havaje i uživate u suncu, plaži, koktelima i ugodnoj vodi? Vjerovatno jeste – i to nije ništa neobično. To je prelijepo mjesto, a fotografije snimljene tamo prosto oduzimaju dah i tjeraju nas da težimo ka boljem poslu i zaradi, kako bismo jednog dana imali dovoljno novca i otišli, te konačno se nauživali svega onog što smo imali samo u svojoj mašti.

Ali, možda više nećete htjeti posjetiti Havaje, kad saznate zašto je pijesak tamo bijele boje…

Pješčane bijele plaže na tom mjestu, djelo su prirode. Postoji jedan specifičan razlog zašto su bijele – jedna riba je zaslužna za njihovu boju. Zapravo, plaže su bijele zbog izmeta te ribe. Radi se o egzotičnoj ribi prelijepe plavo-žute boje, koju zovu riba-papagaj.

Ova vrsta ribe naseljava koralne grebene oko Havaja, Bahama i Maldiva. Uglavnom se hrane mrtvim koralima što pomaže revitalizaciji koralnog ekosistem, jer čiste korale od naslaga algi svojim grickanjem.

Riba papagaj ima debelo crijevo, dva seta zuba, ali ne i želudac.

Dok se hrani, guta sitne komadiće korala i alge, pa ga izbacuju iz organizma nakon djelimične probave u obliku bijelog pijeska – a količine su ogromne.

Naučnici kažu da godišnje svaka odrasla riba proizvede blizu 380 kg pijeska. Taj se pijesak na dnu okeana skuplja, koje na obale ovih otoka nanesu valovi nakon nekog perioda ili dok vlada nevrijeme.

Neovisno o tome na koji je način nastao pijesak, ne postoji ništa oko čega se trebate brinuti – jer taj pijesak nije štetan za zdravlje. Ustvari, to su samo sitni komadići korala. Ali, trebate upamtiti da na plažama nije sav bijeli pijesak tog porijekla.

Primjerice, od kvarca je nastala većina bijelog pijeska na Floridi i zovu ga kvarcni pijesak, koji je nastao uslijed raspadanja stijena.

 

Pogledajte i video o ribi papagaj, u prilogu ispod.

NO COMMENTS