Ljepotica Olga ubijala je svakog ko je želio zaprositi – zbog osvete...

Ljepotica Olga ubijala je svakog ko je želio zaprositi – zbog osvete je bila NEMILOSRDNA!

2169
0
SHARE

Princ Igor, sin osnivača Rusije Rjurika, bio je muž moćne žene zapamćene po vlastitoj surovosti.

Bila je poznata kao Lijepa Olga zbog svoje ljepote koja je tada bila nenadmašna u cijeloj Rusiji.

Princ Igor nastojao je pokoriti plemena Ugliča, Pečenega i Drevljana za svog života, te proširiti svoju moć. Uglavnom je njegovo ratovanje sa Bizantom neuspješno završilo i zaključeno je 944. sklapanjem trgovačkog ugovora. Međutim, već sljedeće godine, za vrijeme pobune koju su Drevljani digli, Igora su zarobili, a onda iste godine i pogubili.

Olga je smrt svog muža teško podnijela i ostala je sa Svjatoslavom sama, njihovim sinom.

Drevljani su Olgi pokušavali predložiti da se vjenča sa njihovim vladarom princem Malom. Ali, Olgu je upravo ta ponuda podstakla da veliku osvetu započne. Olga je nemilosrdno svakog koga su slali Drevljani, i na lukave način u smrt slala.

Igorov i njen sin Svjatoslov imao je samo tri godine kad su mu ubili oca, pa je Olga postala vladar te godine.

Njena osveta bila je nemilosrdna: Kad su Drevljani poslali 20 njihovih izaslanika u dva broda da se nađu sa Olgom u Kijevu. Ona je svojim ljudima naredila da nose muškarce u brodovima da ne moraju sami hodati.Onda su brodove odnijeli do dvorišta njenog dvorca gdje je bio pripremljen ogroman jarak. Bacili su brodove sa svim muškarcima unutra i zakopali su ih žive.

Onda je poslala poruku da je spremna udati se za Princa Mala, ali je trebala delegaciju od 20 najboljih muškaraca da i njene ljude uvjere. Kad su stigli, Olga im je ponudila da se okupaju kod njih da se opuste. Kad su ušli, Olga je naredila da zaključaju vrata i onda su zapalili zgradu. Sve su žive spalili.

Dok su ostali ljudi molili za njenu milost, Olga je rekla da će oprostiti, samo ako joj pošalju tri goluba i tri vrapca iz svakog domaćinstva. Bili su joj zahvalni za razumne uslove pa su joj poslali ptice. Olga je onda naredila svojim vojnicima da prikače sićušan komadić sumpora umotan u tkaninu na svaku pticu. Tokom noći vratili su ptice u kuće i cijeli grad je bio zapaljen, zbog čega su svi na kraju preminuli.

NO COMMENTS