Idealne godine za rađanje prvog djeteta: Naučnici su otkrili kada je najbolje...

Idealne godine za rađanje prvog djeteta: Naučnici su otkrili kada je najbolje vrijeme da postane majka

375
0
SHARE

DA LI POSTOJI PRAVO VRIJEME ZA POSTATI MAMA, OVO JE NOVO ISTRAŽIVANJE KOJE KAŽE DA DA.

Ranije je dokazano kako dobivanje bebe nakon 35.godine produžava životni vijek, nova studija koju su znastvenici sa univerziteta Južna Kalifornija sproveli, otkrili su da se nakon 35.godine povećavaju majčine mentalne sposobnosti.

Stalno se povećava dob prvorodilja u prosjeku, žene se osjećaju sigurnije u sebe i mnogo su odlučnije u tridesetim i četrdesetim, vjerovatnije je da će se dobro osjećati u svojim vezama, i da će tako imati povjerenja u partnere.

Vjeruje se još uvijek kako je trudnoća poslije 35.godine rizična, ipak, nauka nam otkriva neke nove prednosti kasne trudnoće.

Istraživači su proveli i nekoliko testova na 830 žena u postmenopauzi, oni su i vizualnu percepciju testirali, kao i koncentraciju, verbalno pamćenje, pažnju i planiranje.

Otkrili su da su žene koje su prvo dijete rodile poslije 24.godine imale bolje rezultate na testovima mentalne oštrine, kao i rješavanja nekih problema i verbalnih vještina u odnosu na žene koje su majke postajale sa nekih 15 do 24 godine.

Žene koje su zadnje dijete nakon 35.rodile, imale su bolju verbalnu memoriju, kao i spoznaju.

Zbog čega su one tako mentalno oštrije? Estrogen, progesteron, hormoni, koji rastu u toku trudnoće, blagotvoran utjecaj na hemiju i funkcionisanje mozga imaju, posebno ako se posljednja trudnoća dogodila nekada u kasnijoj dobi.

Kada ste vi rodili svoje prvo dijete? Budite iskreni s nama, prije znamo da se rađalo sa 18 godina, a danas je nekako nezamislivo da se rađa u tim godinama.

Hvala vam što nas pratite

NO COMMENTS