Britanci imaju DVIJE ČESME s hladnom i toplom vodom – znate li...

Britanci imaju DVIJE ČESME s hladnom i toplom vodom – znate li zašto?!

1899
0
SHARE

Dvije česme, jedna s hladnom, a druga s vrućom vodom, nimalo nisu praktične na umivaonicima u Velikoj Britaniji ukoliko u toploj vodi poželite oprati ruke. Onda imate samo dva izbora, ili da začepite odvod i umivaonik napunite vodom iz obje česme, ili prosto da ih pod hladnom vodom operete.

Mnogi turisti koji posjete ovu zemlju pitaju se koja je svrha i čemu to služi, a sigurno ima i Britanaca koji nemaju pojma zašto tako kad je jedna česma u kojoj se vruća voda miješa s hladnom, puno jednostavnije rješenje.

Odvojene česme imaju iz ova tri razloga:

1.Historijski aspekt

Veliki dio stambenih zgrada u Velikoj Britaniji datira iz 19. i početkom 20.st., iz perioda mnogo prije pojave modernih ventila i mješalica za vodu.

Kad je vodovod uveden u te kuće, to je napravljeno prostim slanjem hladne vode direktno u kuhinju. Kasnije je i vruća voda dodana, odvojenono. Tad je taj razdvojen sistem nastao i ostao u upotrebi, iako je mnogo praktičnija moderna mješalica za pranje ruku.

2.Tako se poštuje zakon

Vjerovali ili ne, u Velikoj Britaniji postoji zakon kojim se miješanje tople i hladne vode iz kotla zabranjuje. Ne postoji u toj zemlji sistem centralnog grijanja nego svaka kuća plinski stup ima (koji se u Britaniji naziva centralnim grijanjem)

Prije toga je obavezan dio kotla bio jedan poseban cilindar. Mogla bbi i voda biti ustajala, a cilindar hrđav, pa nije bila prikladna za piće. Ali, ljude to nije zaustavilo miješati vodu, te su stoga uveli zakon kojim će se to zabraniti.

3. Ekonomski pristup

Kad se dvije odvojene česme koriste, u umivaoniku se miješa sva voda u dovoljnoj količini za pranje ruku. Tako se samo količina vode koja nam uistinu treba, potroši.

Kad ima moderna mješalica za primjer, ljudi otvore česmu, prvo počnu namještati toplotu vode i tek tad ruke počnu prati – tako se mnogo više vode potroši.

NO COMMENTS