BIVŠA STJUARDESA OTKRILA: Evo kako se možete spasiti u avionskoj nesreći!

BIVŠA STJUARDESA OTKRILA: Evo kako se možete spasiti u avionskoj nesreći!

721
0
SHARE

Iako se otprilike avionske nesreće dešavaju jednom na 2 miliona letova, na svoju sigurnost je dobro misliti u svakom trenu i dobro se pripremiti.

Cheryl Schwartz, penzionisana stjuardesa, podijelila je na popularnoj stranici Quora par savjeta šta uraditi ukoliko dođe do avionske nesreće i kako povećati svoje šanse za preživljavanje.

Ona je bila zaposlena u kompaniji United Airlines i kaže da putnici trebaju prebrojati, prije nego sjednu na svoje mjesto, koliko ih do najbližeg izlaza dijeli redova ukoliko dođe do opasnosti. U slučaju opasnosti, mogla bi biti smanjena vidljivost pa bi uveliko znanje o tome moglo da ubrza proces evakuacije.

Nije važno da li decenijama u istom tipu aviona letite, prosto je svaki drukčiji, rekla je ona.

Dodala je i da treba procijeniti najbolju potporu za svako sjedište. Ukoliko se neko drugo sjedište nalazi ispred vašeg, najbolje je onda upotrijebiti naslon tog sjedišta za potporu, odnosno glavu nasloniti na njega. Ukoliko to nije s vašim sjedištem slučaj, stjuardesa savjetuje da skvrčite noge i prislonite glavu na svoja koljena. Isto tako, putnici trebaju u svakom trenutku imati pojas za vezanje na sebi.

Kaže da trebate znati šta ponijeti tačno, a šta da ostavite. Puno vremena može otići na skupljanje stvari koje želite sa sobom ponijeti. Ne postoji nijedna stvar zbog koje vrijedi izgubiti život, kaže ona.

Za evakuaciju imamo 90 sekundi, bilo da je riječ o 600 ili 30 putnika. Za to smo trenirani i znamo šta uraditi, a u taj plan se ne uklapa vaša ručna prtljaga, napisala je ona.

I na kraju, nemojte čekati da vas se spasi.

Moguće je preživjeti većinu nesreća, ali ipak, istražitelji su znali u nesrećama u kojima su preživljavali ljudi, pronalaziti ljude bez ogrebotine, koji su na svojim sjedištima ostali mirno sjediti, mrtve… zaključuje.

Jeste li se vi nekad našli u avionskoj nesreći ili je postojala mogućnost da se to desi dok ste vi bili na tom letu?

NO COMMENTS