Bio je čak i OD TITA POPULARNIJI među partizanima – onda je...

Bio je čak i OD TITA POPULARNIJI među partizanima – onda je nestao zauvijek!

689
1
SHARE

Po njemu su sportska društva, ulice, kulturne ustanove i škole u svim gradovima bivše Jugloslavije..

Mnogi su upoznati sa njegovim vanrednim obrazovanjem, herojskoj borbi i velikim djelima, ali je malo šta kao smrt Iva Lole Ribara intrigantno u NOB-u.

Uspjesi u ofanzivama narodnooslobodilačke borbe na Neretvi, a zatim i Sutjesci, definitivno su donijeli prekomponovanje političkih snaga u Jugoslaviji zahvaćenoj ratom.

Za vrijeme druge polovice 1943. se Drugo zasjedanje AVNOJ-a uveliko pripremalo, kojim bi se proglasilo novo državno uređenje.

Ivo Lola Ribar istakao se tokom ratnih dešavanja u Beogradu kao organizator brojnih akcija SKOJ-evaca, da bi se na oslobođenu teritoriju zapadne Srbije već krajem 1941. prebacio.

Svojom velikom harizmom, eruditskim obrazovanjem i odlučnošću, naročito se izdvajao od ostalih. To mu je pomoglo da stvori iznimno snažnu mrežu antifašista do sredine 1943.godine.

On je pored svega bio i pokretač i glavni urednik listova “Borba” i “Narodnooslobodilačka borba”.

Krajem oktobra te godine, izabrali su ga za šefa prve vojne misije NOB-a.

U zvaničnoj verziji izvještaja o njegovoj smrti, piše da je granata neprijateljskog aviona tokom bombardovanja aerodroma, pogodila i letjelicu u kojoj se Ivo nalazio – imao je samo 27 godina kad je poginuo.

Proglasili su ga za narodnog heroja 18.novembra 1944.godine na godišnjicu pogibije, ukazom Predsjedništva Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije.

Međutim, kružile su priče o njegovoj smrti, te pojedini izvori tvrde da su ga smakli jer je pretendovao za poziciju koju je Josip Broz Tito tada zauzimao.

O smrti Ive Lole Ribara pisao je detaljno disident i novinar Momčilo Jokić u svom bestseleru “Tajni dosije Josip Broz”.

Kako on tvrdi u svojoj knjizi, nije došlo do bombardovanja tog kobnog dana, nego je prema avionu u kojem je bio Ivo, njemačka “Štuka” sasula rafalnu paljbu, te da mu je život u dobro smišljenoj zavjeri okončan, a rukovodioc je bio Vladimir Velebit, šef Ivinog obezbjeđenja.

Njegova smrt i do dana današnjeg ostaje misterija…

Znamo da je izdajom poginuo Ivo, ali mi nismo za historiju rekli do danas tko je organizovao tu izdaju i koji je bio cilj toga – izjavio je Maršal samo par mjeseci prije nego će umrijeti.

 

1 COMMENT

Comments are closed.