Bila je zdrava, samo što ju je ruka jako boljela – kada...

Bila je zdrava, samo što ju je ruka jako boljela – kada su snimili kosti i pogledali snimak, svi su ostali zatečeni

743
0
SHARE

BORILA SE SA SIMPTOMIMA DUGO VREMENA, IAKO JE BILA ZDRAVA. 44-GODIŠNJA ŽENA JE IMALA SIMPOME KOJI SU BUNILI ČAK I NAJVEĆE SVJETSKE STRUČNJAKE. ONA JE OSJEĆALA JAKU BOL U RUCI I RAMENU, TO JOJ NIKAKO NIJE MOGLO PROĆI.

Odradila je i nekoliko snimaka rendgena, a u očima ljekara je djelovalo kao da nestaju kosti iz njenog tijela. Upravo taj podatak je u svemu ovome bio i ključan. Oni su konačno mogli da riješe ovu misteriju, a čitava Škotska je tada bila dignuta na noge zbog njihove državljanke.

Gorham Statuvog sindrom je od kojeg je patila žena, bolest koja se javlja kada vam kosti sami nestaju u tijelu. Ovo je rijdak fenomen u kojem ljudi progresivno i rapidno gube kosti.

U izdanju Journal BMJ Case Reports je krajem marta objavljen ovaj slučaj, a u historiji medicine je ukupno 64 izdanja zabilježeno.

Ljekari ni dan danas ne znaju šta uzrokuje ovakvo stane. Bolest nije genetska, to znaju, ne uslovljavaju ni vanjski fakori, odmah da vam kažemo. Ono što se moglo primjetiti kod osoba koje imaju ovu boles je to da im se krvni i limfni sudovi abnormalno šire. Oni se šire i rastu agresivno. Onda kada se loome oni uspijevaju da se infiltriraju u kosti.

Kost zamijenjuju beningni odnosno nekancerogeni tumori krvnih sudova. Agonija kod ove žene je trajala otprilike godinu i po, pojavila se tako da je prvo osjećala jaku bol u rukama, odnosno da ima otok. Inače, terapije joj posluže da ublaži ovu bol, ali bolest se ne može nikako izliječiti.

 

NO COMMENTS