Ako vas poskok ugrize ove stvari nikako ne radite – ubrzavam trovanje...

Ako vas poskok ugrize ove stvari nikako ne radite – ubrzavam trovanje i dovesti će do umiranja

1080
0
SHARE

Nekada ugriz poskoka za ljude može smrtonosan da bude, opremljeni su otrovom i izleženi su mladunci koji su dugi nekih 18 centimetara. Poskoci imaju toksične zube, kada vam zadaju ozbiljan ugriz, to može da stvori velike probleme.

Otrov se sastoji pretežno od hemotoksičnih tvari, na kraju to izaziva šok, i zgruša vam krv. Manje kralješnjake može da ubije njegov otrov u svega par sekundi. 25 do 40 miligrama je smrtna doza za čovjeka, ovisno o njegovom zdravlju, kao i o mjestu ugriza. Poskok nekada ima jaču snagu otrova nego neke kobre kod kojih je u prosjeku od 30 do 50 mg.

Prvi simptomi trovanja su oticanja ili bol, dvije do tri minuta nakon ugriza se pojavljuej otok, a potom se i širi brzo. Zubi kod poskoka nekada mogu biti dugi i do jednog centimetra, u mišić može biti unesen otrov, pa se tako trovanje ubrzava.

Kada vas ugrize, morate to mjesto podvezati, kruženje toksina ćete tako spriječiti, a potom što brže idite ljekaru kako bi vam pružili pomoć, odnosno kako bi vam dali protuotrov – injekciju seruma.

Sada je sezona parenja, zmije su aktivne kao nikada prije. Upravo u aprilu i maju se zime okupljaju, sunčaju na na otvorenim mjestima, odnosno na rubovima šume.

Dušan Jelić, stručnjak za zmije je rekao da se njihova kativnost smanjuje početkom ljeta, pošto im traje kratko razdoblje parenja, a ni one ne vole da se izlažu velikim vrućinama.

Inače, najbolje je da nosite štap sa sobom, kada vidite poskoka, lupite da biste ga otjerali. Zmija se nikada ne treba dirati, a nosite hlače i čizme. Možda se zmija neće sama udaljiti, a potrebno je da zaobiđite je, nemojte da je dirate. Svaka bolnica u kojoj je poskok raširen imaju serum, manje se krećite ako dođe do ugriza, da bi vam srce što sporije kucalo, otrov se neće tako brzo širiti tijelom.

NO COMMENTS